Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så gör du den perfekta räkmackan - recept och tips

Recept på en klassisk räkmacka. En självklar klassiker – visst. Men hur gör man den allra godaste räkmackan? Allt om Mat:s Gunilla von Heland har svaret.

Så gör du den perfekta räkmackan - recept och tips
Så gör du den perfekta räkmackan - recept och tips
Så gör du den perfekta räkmackan - recept och tips
Foto: Per Ranung

Majonnäs

  • 1ägg
  • 1 mskdijonsenap
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 krmsalt
  • 2 dlrapsolja

Ingredienser

  • 500 gräkor med skal- stora
  • 2ägg
  • 1 msksmör- rumsvarmt
  • 2 skivorbröd
  • 4salladsblad
  • 2 skivorgurka- långa

Garnering

  • 2citronklyftor
  • 2 kvistardill
  • nymald svartpeppar- ev

Gör så här

  1. Majonnäs: Lägg ingredienserna i en mixerbägare i tur och ordning. Häll på oljan så att den lägger sig överst. Sätt mixerstaven ända ner i botten på bägaren. Mixa några sekunder och dra den sedan långsamt upp till ytan och mixa ca 10 sekunder. Majonnäsen ska vara fast och krämig. Fyll en spritspåse med ca 4 msk.

  2. Tina räkorna om de är frysta. Skala dem och förvara den i kylen tills de ska användas. Koka äggen. De ska vara mjukkokta. Lägg försiktigt ner äggen i sjudande vatten, koka 7–8 min. 7 min för medelstora och 8 min för stora ägg. Skölj äggen i kallt vatten och skala dem.

  3. Bred smör på brödskivorna. Skiva äggen med äggskivare.

  4. Fördela först salladen på bröden, därefter äggskivor och spritsa ca 2 msk majonnäs över äggen. Lägg på räkorna och gurkskivorna.

  5. Ta bort kärnorna ur citronklyftorna. Garnera mackorna med citronklyfta och dill. Mal eventuellt över lite peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Det kan tyckas enkelt, men varje detalj är viktig för den perfekta räkmackan. Vilka räkor ska användas, hur ska äggen kokas och majonnäsen smaka? Och diskussionen kring hur brödet ska vara: traditionellt ljust eller ett modernare mörkt rågbröd?

Vi har gjort en majonnäs med extra mycket smak som passar perfekt till räkmacka och hamburgare. Alla ingredienserna ska vara rumstempererade. Det blir 3 dl majonnäs av receptet.

TIPS!

Majonnäsen ska vara hemgjord och med frisk smak av dijonsenap och citron. Välj rapsolja som har mild neutral smak. Obs! Här är det inte läge att ta genvägen med majonnäs på tub.

 

Ägget ska vara perfekt mjukkokt och absolut inte iskallt. Pocherade eller löskokta ägg hör inte hemma på en äggmacka. Inte heller hårdkokta till den grad de har en grön rand kring gulan och smakar svavel.

 

Räkorna kan vara antingen färska eller frysta men ska absolut vara ”hemskalade”. Köpta skalade räkor som varit frysta eller legat i lag blir smaklösa och vattniga.

 

Gurkans arom och fräschör är viktig för räkmackan. Var inte för snål med den, man vill få med en bit gurka i många tuggor.

 

Citron, helst i en klyfta, att pressa över räkmackan. Saften ska på räkorna. Citron tillför en välbehövlig syra.

 

Brödet välj det du tycker bäst om – vitt och luftigt, t ex tekaka, eller ett mörkt kompakt rågbröd.

 

Salladen ska vara mjäll och mild. Vanlig huvudsallad passar bäst.