Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ryska brunchblinier med forellrom & smetana

De härliga blinierna bjuds på ryskt vis med rom och smetana. Servera gärna med ett glas Mimosa.

Ryska brunchblinier med forellrom & smetana
Ryska brunchblinier med forellrom & smetana
Ryska brunchblinier med forellrom & smetana
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 0,25 pktjäst- färsk
  • 1 tskströsocker
  • 3 mskvatten- ljummet, 37 grader
  • 2äggulor
  • 2äggvitor
  • 2,5 dlmjölk- ljummen, 37 grader
  • 0,5 tsksalt
  • 3 dlvetemjöl
  • 56 mskmajsolja- till stekning

Till servering

  • smetana
  • 100150 gforellrom
  • dill
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Rör ut jästen och sockret i vattnet i en bunke. Låt jäsa i cirka 10 minuter. Blanda i äggulorna, 2 dl av mjölken och saltet. Vispa ner vetemjölet i omgångar till en tjock smet. Låt smeten jäsa under bakduk i 2–3 timmar. Rör om smeten 1 gång under jäsningstiden.

  2. Rör ner resten av mjölken (1⁄2 dl) i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten försiktigt.

  3. Grädda tjocka blinier i oljan på inte alltför stark värme i en blini­ stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ta cirka 1 dl smet till varje blini. Vänd blinierna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.

  4. Servera blinier varma med smetana, rom, dill och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök