Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rustikt pumpaflarn med fetayoghurt

Recept på rustikt pumpaflarn med fetayoghurt. En spröd och god paj, som passar fint ihop med den lite syrliga fetayoghurten.

Rustikt pumpaflarn med fetayoghurtRustikt pumpaflarn med fetayoghurtRustikt pumpaflarn med fetayoghurt
Recept på rustikt pumpaflarn med fetayoghurt. Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 150 gsmör
  • 1ägg

Fyllning

  • 2palsternackor
  • 500 gmorötter- små
  • 1muscatpumpa- eller butternuttpumpa (800 g)
  • 8vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 4 kvistartimjan
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 dlost- riven, lagrad, gärna ­parmesanost

Fetayoghurt

  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 150 gfetaost
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala palsternacka, morötter och pumpa. Skär rotfrukter och pumpa i bitar och blanda med vitlöksklyftor, olja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ­ugnen ca 30 min, blanda runt 2–3 gånger under tiden. Låt kallna.

  2. Mixa mjöl och smör i en mat­beredare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.

  3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 3 mm tjock rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg rundeln på en plåt med bakplåtspapper. Strö över osten.

  4. Lägg fyllning och timjankvistar i mitten av rundeln och vik pajkanten över. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen har fått fin färg.

  5. Blanda yoghurt, smulad fetaost och salt och servera till pajen.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Det här vegetariska flarnet kan serveras som tillbehör, som ensam-rätt med en fräsch sallad till eller som en av flera rätter på buffé.

Vintips till pumpaflarn

The Tower Chardonnay Viognier 2012 (2301) Australien, 89 kr. 

Vitt vin i smakrik stil med drag av exotiska frukter, citrus och lite vanilj. Generöst och direkt.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!