Recept på rustikt pumpaflarn med fetayoghurt.Foto: Ulrika Ekblom
(Betyg: 4,3 · 3 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3 dlvetemjöl- (180 g)
150 gsmör
1ägg
Fyllning
2palsternackor
500 gmorötter- små
1muscatpumpa- eller butternuttpumpa (800 g)
8vitlöksklyftor
2 mskolivolja
4 kvistartimjan
2 tsksalt
2 krmsvartpeppar- nymald
2 dlost- riven, lagrad, gärna parmesanost
Fetayoghurt
2 dlturkisk yoghurt
150 gfetaost
1 krmsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala palsternacka, morötter och pumpa. Skär rotfrukter och pumpa i bitar och blanda med vitlöksklyftor, olja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, blanda runt 2–3 gånger under tiden. Låt kallna.
Mixa mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.
Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 3 mm tjock rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg rundeln på en plåt med bakplåtspapper. Strö över osten.
Lägg fyllning och timjankvistar i mitten av rundeln och vik pajkanten över. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen har fått fin färg.
Blanda yoghurt, smulad fetaost och salt och servera till pajen.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,3 · 3 röster)
Tips!
Det här vegetariska flarnet kan serveras som tillbehör, som ensam-rätt med en fräsch sallad till eller som en av flera rätter på buffé.
Vintips till pumpaflarn
The Tower Chardonnay Viognier 2012 (2301) Australien, 89 kr.
Vitt vin i smakrik stil med drag av exotiska frukter, citrus och lite vanilj. Generöst och direkt.
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!