Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Russinkaka med rom

Russinkaka med rom är en saftig och tät kaka med mycket smak.

Russinkaka med romRussinkaka med romRussinkaka med rom
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2,25 dlströsocker
  • 250 gsmör- rumsvarmt
  • 4ägg
  • 1 dlrom- mörk + 1 dl
  • 1,75 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver

Fyllning

  • 300 grussin
  • 150 gaprikoser- torkade
  • 150 gtranbär- torkade
  • 1,75 dlvetemjöl

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°.  Fyllning: Grovhacka ­aprikoserna. Blanda russin, aprikoser och tranbär med mjölet.

  2. Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig vispning, gärna med ­elvisp. Blanda ner 1 dl rom. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör till sist ner fyllningen i smeten.

  3. Klicka ut smeten i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Täck med aluminiumfolie mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg. Den får gärna vara fuktig i mitten när den tas ut.

  5. Nagga kakan med en gaffel och skeda över 1 dl rom. Täck formen med plastfolie och låt kakan stå och mogna ett dygn i rumstemperatur.

Vad tyckte du om receptet?