Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rulader med rostad vitlökssås

Recept på älgrulader med smakrik sås. Här är det såsen som slår an tonen i maträtten.

Rulader med rostad vitlökssås
Rulader med rostad vitlökssås
Rulader med rostad vitlökssås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 500 glövbiffar av älg
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1morot
  • 2 msksmör- + olja
  • 1,5 dlvatten

Fyllning

  • 2schalottenlökar
  • 2 msksmör
  • 1 mskfransk senap
  • 1 tsktimjan

Vitlökssås

  • 5vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 1,5 dlsteksky- från ruladerna, silad
  • 2 dlcrème fraiche
  • 75 gsmör- brynt
  • 1 tskhonung
  • 1 msksvartvinbärssaft
  • salt- svartpeppar

Till servering

  • potatis- kokt pressad, kokta haricots verts och smala morotsstavar

Gör så här

  1. Lägg lövbiffarna på smörpapper och torka av dem med hushållspapper. Salta och peppra köttet. Skala och skär moroten i smala stavar.

  2. Fyllning: Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs löken i en stekpanna med smör tills de är mjuka och är brynta. Lägg över i en skål och blanda med fransk senap och timjan.

  3. Bred en klick av fyllningen på köttskivorna. Lägg 3 morotsstavar i ena änden och rulla ihop till rulader. Fäst med steknålar eller tandpetare längs med ruladerna.

  4. Bryn ruladerna, i omgångar runt om, i en stekpanna med smör och olja, tills de får fin färg runt om. Lägg över dem i en traktörpanna och skölj ur stekpanna med vatten och häll över ruladerna. Bräsera under lock, 1- 1½ timme. Ta upp ruladerna och ta bort köttstickor eller tandpetare och lägg upp i serveringsskål. Sila och spara stekskyn.

  5. Vitlökssås: Skala vitlöksklyftorna och skär i skivor. Fräs vitlöken tills den blir gyllene, i en kastrull med olja. Mixa vitlöken med steksky, crème fraiche och brynt smör. Smaka av med honung, svartvinbärssaft, salt och peppar.

  6. Servera ruladerna med pressad potatis, kokta haricots verts och smala morotsstavar och vitlökssås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök