Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Roy Fares nyårsdessert

Fantastiskt god efterrätt till nyår! Denna dessert går att förbereda flera dagar före. Så behövs bara den sista touchen göras innan servering. Ingen stress på nyår alltså!

Roy Fares nyårsdessert
Roy Fares nyårsdessert
Roy Fares nyårsdessert

Citronparfait

  • 45 gströsocker- (1/2 dl)
  • 50 gvatten- (1/2 dl)
  • 80 gäggula- (4 st)
  • 200 gvispgrädde- (2 dl)
  • 50 gvit choklad
  • 25 gcitronsaft- (1/2 st)
  • 1 stcitron- raspet
  • 1 stgelatinblad

Italiensk maräng

  • 125 gäggvita- (4st)
  • 210 gströsocker- (2 1/2 dl)
  • 75 gvatten- (3/4 dl)

Citronkräm

  • 100 gcitronjuice- (1 dl)
  • 75 gvatten- (3/4 dl)
  • 1 stägg
  • 20 gmajsstärkelse (Maizena)
  • 85 gströsocker- (1 dl)
  • 50 gsmör- osaltat

Mandel crumble

  • 50 gsmör
  • 15 gströsocker
  • 60 gvetemjöl
  • 25 gmandelmjöl
  • 5 gvaniljsocker

Montering & dekorering

  • 30 sthallon
  • florsocker
  • hallonpulver
  • pistaschnötter
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Citronparfait: Lägg ut 8 st ringar 6-7 cm i diameter på en bricka med bakplåtspapper, klä ringarna med plastband på sidorna eller bakplåtspapper. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och smält vit choklad försiktigt i mikron. Vispa grädden fluffig och ställ i kylen. Koka upp socker och vatten, häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det börjar tjockna (83 grader), häll över i en bunke igen och vispa med elvisp. Vispa till ett fast skum. Smält gelatinbladet med citronsaften i mikron. Ha i citronraspet och citron/gelatinet i äggskummet medan du vispar på medelhastighet. Vänd sedan ner chokladen med en slickepott och sist grädden. Fördela parfait jämt i formarna och frys i minst 6 tim.

  2. Italiensk maräng: Koka vatten och socker till 121 grader. Börja samtidigt vispa äggvitan på medelhastighet med elvisp eller i maskin, öka hastigheten när äggvitan börjar bli fast. Strila i sockerlagen. Sänk hastigheten när all sockerlag är i och låt gå tills den kallnat. Spritsa ut runda tunna bottnar på plåt med bakplåtspapper i samma storlek som parfait och baka på 100 grader i ca 1 1/2 - 2 tim, stäng av och låt stå över natten om man har möjlighet. Spritsa den resterande marängen på parfaiten med efter önskad smak och ställ tillbaka i frysen.

  3. citronkräm: Blanda ägg, maizena och hälften av strösockeret i en bunke. Koka upp citronjuice, vatten och resterande strösocker och häll det försiktigt över äggblandningen. Rör runt och tillbaka med allt i kastrullen. Koka upp tills det tjocknat och ser glansigt ut under konstant omröring. Häll över krämen i en bunke och tillsätt smöret, mixa slätt och plasta mot ytan och låt svalna i kylen. Vispa upp krämen innan användning lite lätt med en handvisp så den blir len och smidig.

  4. Smuldeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg och strö ut det på plåt med bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter eller tills smulorn fått en fin gyllenbrun färg.

  5. Lägg en bakad marängplatta på tallriken, spritsa på lite citronkräm, lägg på parfait med marängen och bränn av marängen med en gasbrännare. Spritsa några duttar med citronkräm på tallriken, smula lite crumble och pudra lite florsocker med en sikt och hallonpulver. Dela hallonen på hälften och lägg på och några blad citronmellis. Hacka pistage och strö över. Servera.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: 10 andra desserter som passar perfekt till nyår

Recept från Mitt kök