Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rotsellerin får en härligt mild smak när man förväller den. Det är trevligt att göra den här pajen som portionspajer, men korta då gräddningstiden med 5–10 minuter.
Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i cirka 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter (eller flera mindre portionsformar). Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
Skala och skär sellerin i tunna strimlor. Förväll i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Låt rinna av och kallna. Fräs purjolöken i smör och låt kallna. Tärna skinkan fint. Varva selleri, purjolök, skinka och ost i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Recept från Mitt kök