Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rotselleripaj med rökt skinka

Rotsellerin får en härligt mild smak när man förväller den. Det är trevligt att göra den här pajen som portionspajer, men korta då gräddningstiden med 5–10 minuter.

Rotselleripaj med rökt skinka
Rotselleripaj med rökt skinka
Rotselleripaj med rökt skinka
Ove Lindfors

Pajdeg

  • 150 gsmör
  • 3 dlsiktat dinkelmjöl
  • 2 krmsalt
  • 1 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 300 grotselleri- cirka
  • 3 dlpurjolök- strimlad
  • smör
  • 200 grökt skinka i bit
  • 2 dlost- lagrad , grovriven

Äggstanning

  • 3ägg
  • 3 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmpeppar- nymald

Gör så här

  1. Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i cirka 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter (eller flera mindre portionsformar). Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

  3. Skala och skär sellerin i tunna strimlor. Förväll i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Låt rinna av och kallna. Fräs purjolöken i smör och låt kallna. Tärna skinkan fint. Varva selleri, purjolök, skinka och ost i pajskalet.

  4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök