Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rotsellerikräm med rom, syrad lök och brynt smör är en härlig förrätt som serveras på ett stort fat eller på små assietter tillsammans med stekta kavringkrutonger att breda krämen på. Krämen ska serveras rumstempererad.
Skala och skär rotsellerin i stora bitar. Koka dem mjuka i vatten med buljongtärningar, ca 20 min. Häll av genom ett durkslag och häll tillbaka sellerin i kastrullen.
Syrad lök: Skala och skiva löken. Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med lagerblad och peppar i en vid kastrull tills sockret lösts upp. Lägg i löken och ta kastrullen från värmen. Låt löken svalna i lagen och lägg den sedan i en burk.
Mixa sellerin till en puré med mixerstav tillsammans med crème fraiche, mjölk och smör. Krydda med salt och peppar. Fördela purén på assietter eller ett stort fat.
Smula 1 skiva kavring och stek smulorna knapriga i smör. Skär resten av brödet i halvor och stek även dem så att de får lite färg.
Topping: Bryn smöret i en kastrull tills det är nötbrunt och doftar knäckigt.
Fördela rom och avrunnen syrad rödlök på purén. Skeda över lite av smöret och servera resten till. Garnera med dillkvistar och dra några drag med pepparkvarnen. Toppa krämen med kavringsmulor och servera med kavringskivor.