Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rotkroppkakor

En variant på kroppkakor. Här har en del av potatisen bytts ut mot kålrot. Det ger dem mer smak och lite extra färg. De fylls som vanligt med rimmat stekt fläsk, lök och kryddpeppar och serveras med de klassiska tillbehören smält smör och lingonsylt, helst hemlagad. De kan förberedas helt och sedan värmas i mikron eller stekas.

Rotkroppkakor
Rotkroppkakor
Rotkroppkakor
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 600 gpotatis- mjölig
  • 300 gkålrot
  • 1 tsksalt
  • 1ägg
  • 3 dlvetemjöl

Fyllning

  • 2gula lökar
  • 350 gfläsk- rimmat
  • 1 tskkryddpeppar- stött

Tillbehör

  • smör- smält
  • lingonsylt

Gör så här

  1. Skala potatis och kålrot. Skär kålroten i mindre bitar. Koka kålroten ca 10 min i vatten. Lägg i potatis och koka den mjuk. Stöt till mos när rotfrukterna är varma. Salta. Låt kallna. Gör under tiden fyllningen. Skala och hacka löken. Tärna fläsket fint. Bryn lök och fläsk tillsammans i en stekpanna.

  2. Blanda ner ägg och vetemjöl i rotfruktsmoset, först den mindre mängden mjöl och sedan ev mer tills degen känns mjuk och formbar. Mjöla händer och bänk. Forma potatisdegen till en rulle. Dela den i 8–10 delar, gör en fördjupning i varje och lägg i en matsked fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen. Forma till runda, lite platta bullar.

  3. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna. När de flutit upp ska de sjudas ca 5 min. Vänd efter halva tiden. Ta upp med hålslev. Håll varmt och servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?