Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rotisserie chicken Hawaii style

Recept på rotisserie chicken Hawaii style. Vid rotisserie använder man ­indirekt grillning. Råvaran ska alltså inte befinna sig direkt över värmekällan. 

Rotisserie chicken Hawaii style
Rotisserie chicken Hawaii style
Rotisserie chicken Hawaii style
Foto: Charlie Drevstam / Allt om Mat

Ingredienser

  • 1kyckling- stor, ca 1,6 kilo
  • 1king solo vitlök
  • 1 krukatimjan
  • 1 msksesamolja
  • 1,5 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Glaze:

  • 1king solo vitlök
  • 1 dlhonung- flytande
  • 1 dlsoja- japansk
  • 3 msklime- pressad
  • 2 mskmuscovadosocker- ljust
  • 2 mskchilisås- het
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör:

  • ris
  • grönsallad
  • Hawaiian pineapple sauce- se recept

Gör så här

  1. Torka kycklingen in- och utvändigt med hushållspapper. Skala och finhacka vitlöken och repa bladen från timjanen. Blanda vitlök, timjan, sesamolja, salt och peppar. Gnid in hela kycklingen med blandningen och lägg resten inuti kycklingen. Bind upp den.

  2. Förbered grillen för rotisserie. Grillens temperatur ska ligga runt 150°. Trä upp fågeln på spettet och sätt fast det på grillen. Sätt på rotisseriets motor och stäng grillens lock. 

  3. Låt kycklingen grillas tills den är gyllenbrun och genomstekt. Innertemperaturen vid lårets fäste ska vara 80°, beräkna ca 1 3/4 timme. Mät temperaturen med en stektermometer då och då.

  4. Glaze: Skala och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud på svag värme utan lock ca 30 min. Låt glazen kallna.

  5. Pensla kycklingen flera gånger med glaze när ca 10 min återstår av grilltiden. Dra ner grillens värme till lägsta möjliga så att inte glazen bränns vid.

  6. När kycklingen är färdig tas den från grillen och rotisseriespettet dras ut. Låt kycklingen vila ca 5 min innan den skärs i bitar. Häll det som är kvar av glazen över kycklingen.

  7. Servera med ris, sallad och Hawaiian pineapple sauce. 

Vad tyckte du om receptet?

Hawaiian pineapple sauce

Den som vill ha extra het sås kan lägga till en dos Louisiana Hot Sauce (en mildare sorts tabasco).

20 min, ca 6 dl:

1/2 ananas

2 gröna chili, t ex spansk peppar

1 1/2 msk Maizena majsstärkelse

1 förpackning passerade tomater (500 g)

1 dl flytande honung

1/2 dl pressad lime

1 tsk flingsalt

1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Skär bort skalet och den grova stocken i mitten på ananasen. Skär fruktköttet i bitar. Kärna ur och finhacka chilin.

2. Vispa ut majsstärkelsen i ca 1 1/2 dl av de passerade tomaterna i en kastrull. Tillsätt resten av tomaten, ananas, chili, honung och lime.

3. Låt sjuda under omrörning ca 10 min. Krydda med salt och peppar. Låt såsen kallna.