Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul. Krämig och med god smak av pepparrot. Toppa med smulet vid servering, i kylen blir det mjukt.
Skala potatis och rotselleri och skär i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg i kastrull och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av.
Lägg agar agar i 1 1/2 dl kallt vatten ca 10 min. Sjud vätskan på svag värme 10 min eller lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Vispa färskost och yoghurt i en kastrull. Krydda med salt och peppar. Värm men koka inte! Vispa ner agar agar eller gelatinbladen. Vänd försiktigt ner rotfrukterna.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 18 cm i diameter, och smörj kanterna. Fördela blandningen i formen. Banka den lätt i bänken så allt fördelas jämnt. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 6 timmar.
Ta ut tårtan i rumstemperatur ca 1 timme före servering.
Sätt ugnen på 200° Mixa kavring och rostad lök i matberedare till ett smul. Blanda med olja och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen 5–7 min. Ta ut och låt svalna.
Strö smulet över tårtan. Garnera med riven pepparrot och dillvippor.