Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Liten rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul

Recept på rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul. Krämig och med god smak av pepparrot. Toppa med smulet vid servering, i kylen blir det mjukt.

Liten rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul
Liten rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul
Liten rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul
Recept på liten rotfruktstårta med pepparrot och kavringsmul. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 400 gpotatis- Smått och gott
  • 200 grotselleri
  • 250 gpepparrotsfärskost
  • 2 dlyoghurt- turkisk
  • 0,5 mskagar agar-flingor- eller 2 gelatinblad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Kavringsmul

  • 2 skivorkavring
  • 0,75 dllök- rostad
  • 1 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt

Garnering

  • 0,5 mskpepparrot- riven, färsk
  • 1 krukadill

Gör så här

  1. Skala potatis och rotselleri och skär i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg i kastrull och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av.

  2. Lägg agar agar i 1 1/2 dl kallt vatten ca 10 min. Sjud vätskan på svag värme 10 min eller lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

  3. Vispa färskost och yoghurt i en kastrull. Krydda med salt och peppar. Värm men koka inte! Vispa ner agar agar eller gelatinbladen. Vänd försiktigt ner rotfrukterna.

  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 18 cm i diameter, och smörj kanterna. Fördela blandningen i formen. Banka den lätt i bänken så allt fördelas jämnt. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 6 timmar.

  5. Ta ut tårtan i rumstemperatur ca 1 timme före servering.

  6. Sätt ugnen på 200° Mixa kavring och rostad lök i matberedare till ett smul. Blanda med olja och lägg på plåt med  bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen 5–7 min. Ta ut och låt svalna.

  7. Strö smulet över tårtan. Garnera med riven pepparrot och dillvippor.

Vad tyckte du om receptet?