Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rotfruktssallad med dinkel och grönkålspesto

Dinkel har odlats i många kulturer under tusentals år. Här har vi blandat i hela korn. En julpesto gjord på grönkål, cheddarost och mandel fullbordar salladen.

Rotfruktssallad med dinkel och grönkålspestoRotfruktssallad med dinkel och grönkålspestoRotfruktssallad med dinkel och grönkålspesto
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 dldinkelkorn- hela
  • 4 dlvatten
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1 kgrotfrukter- t ex morötter, rödbetor, palsternacka, rotselleri
  • 2rödlökar
  • 2 mskrapsolja
  • 2 mskrosmarin- hackad, färsk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Grönkålspesto

  • 1 dlsötmandel
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 dlgrönkål- sköljd och strimlad
  • 1 dlcheddarost- grovriven
  • 1 dlrapsolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka dinkelkornen mjuka i vatten med buljongtärning under lock ca 40 min. Häll av överblivet kokvatten.

  2. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär lökarna i grova klyftor. Lägg rotfrukter och lök på bakpappersklädd plåt. Blanda med olja och rosmarin. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Rör om någon gång under tiden.

  3. Mixa mandel, vitlök och grönkål. Blanda i osten och sist oljan. Smaka av med salt och peppar.

  4. Blanda rotfrukter och dinkel och smaka av med salt och peppar. Servera rotfruktssalladen tillsammans med peston.

Vad tyckte du om receptet?