Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rotfruktsgratäng med gruyèreost

Rotfruktsgratäng med gruyèreost passar bra både till kött, fågel och fisk. När man bryner rotfrukterna och purjolöken får gratängen en extra mustig och god smak! 

Rotfruktsgratäng med gruyèreost
Rotfruktsgratäng med gruyèreost
Rotfruktsgratäng med gruyèreost
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kgpotatis- mjölig
  • 400 gmorötter
  • 1purjolök
  • 2 msksmör
  • 1 mskrapsolja
  • 150 ggruyère
  • 4 dlcrème fraiche
  • 2 dlvatten
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 msktimjan- hackad
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Bryn potatis, ­morötter och purjolök i smör och olja ca 5 min. Riv osten.

  2. Blanda crème fraiche, vatten, fond, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och låt sjuda ca 10 min under försiktig omrörning. Blanda ner 2/3 av osten.

  3. Häll blandningen i en ugnssäker form och toppa med resterande ost. Gratinera mitt i ugnen 30–40 min. Låt gratängen svalna 10–15 min före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Den kan förberedas samma dag och värmas i ugnen 25–30 min på 150°.