Kökstipset! Den kan förberedas samma dag och värmas i ugnen 25–30 min på 150°.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rotfruktsgratäng med gruyèreost passar bra både till kött, fågel och fisk. När man bryner rotfrukterna och purjolöken får gratängen en extra mustig och god smak!
Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Bryn potatis, morötter och purjolök i smör och olja ca 5 min. Riv osten.
Blanda crème fraiche, vatten, fond, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och låt sjuda ca 10 min under försiktig omrörning. Blanda ner 2/3 av osten.
Häll blandningen i en ugnssäker form och toppa med resterande ost. Gratinera mitt i ugnen 30–40 min. Låt gratängen svalna 10–15 min före servering.
Kökstipset! Den kan förberedas samma dag och värmas i ugnen 25–30 min på 150°.