Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rotfruktsgratäng med gremolatakyckling

Gremolata är en italiensk blandning bestående av hackad persilja, vitlök och citronskal.

Rotfruktsgratäng med gremolatakyckling
Rotfruktsgratäng med gremolatakyckling
Rotfruktsgratäng med gremolatakyckling
FOTOGRAF THOMAS CARLEN

Ingredienser

  • rotselleri- 2 centimeter tjock skiva
  • 2palsternackor
  • 1 litenkålrot
  • 1morot
  • 4amandinepotatisar-
  • 1lök- gul, hackad
  • salt- peppar
  • 3 dlgrädde- + mjölk
  • 3 dlhårdost- lagrad eller gratängost, riven

Kyckling:

  • 4kycklingfiléer
  • salt- svartpeppar
  • 2 msksmör- smält

Gremolata:

  • 0,5citron- zestat skal, hackat
  • 2 mskbladpersilja- hackad
  • 1vitlöksklyfta- hackad

Gör så här

  1. Skala rotfrukter och potatis och dela i bitar som får plats i röret till matberedaren. Montera den grova rivskivan och riv alla rotfrukter och potatis. Blanda med hackad lök, salt och peppar.

  2. Smöra sex portionsformar (eller en stor form) och lägg hälften av fyllningen i formen. Tillsätt hälften av osten och fyll på med resten av rotfruktsblandningen. Strö resten av osten ovanpå.

  3. Ställ formarna på en plåt. Slå på mjölk och grädde över rotsakerna i varje form så vätskan når upp till hälften av formens volym. Grädda gratängerna cirka 30 minuter, i nedre delen av ugnen, 225 grader.

  4. Salta och peppra filéerna och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda ihop gremolatan. Pensla med smör och strö över det mesta av gremolatan. Sätt in formen med filéerna vid sidan om gratängerna och stek tills de är klara. Låt filéerna stå 5 minuter innan de skärs upp i skivor. Dekorera med lite mer gremolata.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök