Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rotfruktsbröd med keso

Baka busenkla rotfruktsbröd som blir extra saftiga och smakrika med rotfrukter och keso i degen. 

Rotfruktsbröd med keso
Rotfruktsbröd med keso
Rotfruktsbröd med keso
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2 dlvatten- (37°)
  • 1 dlgrahamsmjöl- eller grovt rågmjöl
  • 7 dlvetemjöl special- 2 dl + 5 dl  (120 + 300 g)
  • 2 dlkeso
  • 1 tsksalt
  • 100 grotfrukter- t ex morot, rödbeta, palsternacka. rivna

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda i grahamsmjöl och 2 dl vetemjöl till en lös fördeg  eller raskdeg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Tillsätt keso, salt och rotsaker. Arbeta in 5 dl vetemjöl, först drygt hälften och därefter i omgångar. Spara lite av mjölet till utbakning. Arbeta degen i maskin på låg hastighet ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 230°. Ta upp degen på  mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper eller forma till en limpa och lägg i en smord brödform. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  4. Grädda mitt i ugnen 15–20 min tills de fått fin färg. Formbrödet tar ca 35 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipsen

Minska svinnet! Gör man egen juice av rotfrukter med råsaftcentrifug eller slow juicer kan man använda resterna i brödet.

Raskdeg är en fördeg som används för att få bättre jäsning och fylligare smak på matbrödet. I det här receptet jäser raskdegen i en timme innan den blandas med keso, rotsaker och mjöl. Raskning är ett gammal ord för jäsning.

Jästiden beror på hur varmt det är i köket, det jäser snabbare när det är varmt.