När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
25 gjäst
2 dlvatten- (37°)
1 dlgrahamsmjöl- eller grovt rågmjöl
7 dlvetemjöl special- 2 dl + 5 dl (120 + 300 g)
2 dlkeso
1 tsksalt
100 grotfrukter- t ex morot, rödbeta, palsternacka. rivna
Gör så här
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda i grahamsmjöl och 2 dl vetemjöl till en lös fördeg eller raskdeg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Tillsätt keso, salt och rotsaker. Arbeta in 5 dl vetemjöl, först drygt hälften och därefter i omgångar. Spara lite av mjölet till utbakning. Arbeta degen i maskin på låg hastighet ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 230°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper eller forma till en limpa och lägg i en smord brödform. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen 15–20 min tills de fått fin färg. Formbrödet tar ca 35 min. Låt svalna på galler.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 55 röster)
Kökstipsen
Minska svinnet! Gör man egen juice av rotfrukter med råsaftcentrifug eller slow juicer kan man använda resterna i brödet.
Raskdeg är en fördeg som används för att få bättre jäsning och fylligare smak på matbrödet. I det här receptet jäser raskdegen i en timme innan den blandas med keso, rotsaker och mjöl. Raskning är ett gammal ord för jäsning.
Jästiden beror på hur varmt det är i köket, det jäser snabbare när det är varmt.