Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rotbiff är något jag gärna äter hemma men då kallar jag det kylskåpsrens. För visst ligger det väl alltid någon beta eller morot som behöver lite kärlek längst ner i kylens grönsakslåda? Receptet är mest en riktlinje. Min önskan är att du först och främst använder det som du har hemma.
Sätt ugnen på 180°. Lägg de oskalade rotfrukterna i en ugnssäker form täckt med bakplåtspapper. Tillaga tills innertemperaturen är 96°, beräkna ca 45 min för rotsellerin och 25 min för morötterna. Låt kallna.
Skala och skär rotfrukterna i små tärningar, ca 5 mm.
Ponzupicklad lök: Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Blanda vitlök och chili med soja, lime och mirin. Låt stå ca 1 timme.
Skala steklöken och skär dem i 6 klyftor vardera. Dra isär klyftorna blad för blad. Sila över marinaden och låt stå i kyl ca 30 min. Ska de ätas direkt kan löken värmas försiktigt i marinaden tills den mjuknat.
Dressing: Repa bladen från koriandern. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser med mixerstav tills dressingen är helt slät. Smaka av! Gillar du hög syra? Addera mer lime. Mer hetta? Ha i lite mer sambal oelek.
Topping: Ta bort foten på svampen och strimla hattarna. Stek svampen i olja tills all vätska kokat bort. Tillsätt soja, honung och peppar.
Garnering: Finstrimla kålbladet och lägg det i kallt vatten.
Blanda rotfrukterna med dressingen. Ställ en stansring mitt i en djup tallrik och fyll till hälften med rotbiff. Tryck ned den försiktigt med en sked så att den håller formen. Lägg på varm svamp och ponzupicklad lök. Lyft av ringen och toppa med strimlad rödkål.