Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rostas med sötpotatis och sardell- och vitlökssmör är en modern variant på klassikern cour de filé provencale. Rostas är den möraste delen på rostbiffen och steks oftast som oxfilé, både hel som här och i skivor.
Sätt ugnen på 150°. Skala och skär sötpotatisen i skivor. Blanda den med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper.
Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet bredvid potatisen och stick i en köttermometer. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 56°, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min.
Höj ugnsvärmen till 250° och tillaga potatisen tills den fått fin färg, ca 15 min.
Sardell– och vitlökssmör: Mixa smöret med persilja, sardellcrème och skalad vitlök med mixerstav till ett grönt smör. Krydda med peppar. Låt smöret stå i rumstemperatur tills servering.
Bryt av den nedre delen på sparrisen och släng bort. Stek eller grilla sparrisen runtom i olja tills den fått fin färg. Krydda med flingsalt.
Skär köttet i skivor. Lägg potatisen i en ugnssäker form och lägg köttet ovanpå. Klicka över ca hälften av smöret. Sätt i formen högt upp i ugnen så att smöret börjar smälta.
Garnera köttet med bladpersilja och servera med sötpotatis, sparris och resterande smör.