Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostas med sötpotatis och sardell– och vitlökssmör

Rostas med sötpotatis och sardell- och vitlökssmör är en modern variant på klassikern cour de filé provencale.  Rostas är den möraste delen på rostbiffen och steks oftast som oxfilé, både hel som här och i skivor. 

Rostas med sötpotatis och sardell– och vitlökssmörRostas med sötpotatis och sardell– och vitlökssmörRostas med sötpotatis och sardell– och vitlökssmör
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 grostas- i bit
  • 1 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Potatis

  • 4sötpotatisar- små, (à 200 g)
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt

Sardell– och vitlökssmör

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 knippabladpersilja
  • 2 tsksardellcréme- (Zeta)
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 250 ggrön sparris
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tskflingsalt

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och skär sötpotatisen i skivor. Blanda den med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet bredvid potatisen och stick i en köttermometer. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 56°, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min.

  3. Höj ugnsvärmen till 250° och tillaga potatisen tills den fått fin färg, ca 15 min.

  4. Sardell– och vitlökssmör: Mixa smöret med persilja, sardellcrème och skalad vitlök med mixerstav till ett grönt smör. Krydda med peppar. Låt smöret stå i rumstemperatur tills servering.

  5. Bryt av den nedre delen på sparrisen och släng bort. Stek eller grilla sparrisen runtom i olja tills den fått fin färg. Krydda med flingsalt.

  6. Skär köttet i skivor. Lägg potatisen i en ugnssäker form och lägg köttet ovanpå. Klicka över ca hälften av smöret. Sätt i formen högt upp i ugnen så att smöret börjar smälta.

  7. Garnera köttet med bladpersilja och servera med sötpotatis, sparris och resterande smör.

Vad tyckte du om receptet?