Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostade rotfrukter med halloumakibiffar och timjansås

De söta rotfrukterna matchar väl ihop med den syrliga såsen och ostiga biffarna. Kan någon verkligen gissa att det inte är kött i biffarna? Halloumaki är en variant på halloumi. Den har något mindre sälta och saknar den ”gnisslighet” som halloumi har.

Rostade rotfrukter med halloumakibiffar och timjansåsRostade rotfrukter med halloumakibiffar och timjansåsRostade rotfrukter med halloumakibiffar och timjansås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 gvegofärs- fryst, formbar t ex Anamma
  • 1sötpotatis- (300 g)
  • 250 ggulbetor
  • 250 gmorötter
  • 2rödlökar
  • 5 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt- + 1/2 tsk + 1 tsk
  • 2 krmnymald svartpeppar- + 2 krm
  • 1spetskålshuvud- (400 g)
  • 200 ghalloumakiost

Sås

  • 1lime- stor
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlvatten
  • 1grönsaksbuljongtärning
  • 1 krukatimjan
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • timjankvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Tina färsen på en plåt i rumstemperatur i ca 30 min.

  2. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Skala och skär löken i klyftor. 

    Lägg rotfrukter och lök på en plåt och ringla över 2 msk olja. Krydda med 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 min.

  3. Skär kålen i grova klyftor och blanda med 1 msk olja. Strö över ½ tsk flingsalt. Lägg klyftorna på plåten runtom rotfrukterna. Tillaga ytterligare i ca 20 min.

  4. Riv osten grovt på rivjärn. Blanda färsen med riven ost, 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Forma färsen till små biffar och lägg på en oljad tallrik. Stek biffarna i 2 msk olja i en medelvarm panna i ca 5 min.

  5. Sås: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Koka upp crème fraiche, vatten, limesaft och skal, buljongtärning, salt och peppar. Småkoka i 3 min. Repa och grovhacka timjan och lägg ner i såsen. Mixa såsen riktigt slät.

  6. Servera rotfrukterna med biffar och sås. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset: Mixa såsen med timjan strax innan servering så behåller du den fina gröna färgen.

Läs också: