Kökstipset: Mixa såsen med timjan strax innan servering så behåller du den fina gröna färgen.
Läs också:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
De söta rotfrukterna matchar väl ihop med den syrliga såsen och ostiga biffarna. Kan någon verkligen gissa att det inte är kött i biffarna? Halloumaki är en variant på halloumi. Den har något mindre sälta och saknar den ”gnisslighet” som halloumi har.
Sätt ugnen på 250°. Tina färsen på en plåt i rumstemperatur i ca 30 min.
Skala och skär rotfrukterna i bitar. Skala och skär löken i klyftor.
Lägg rotfrukter och lök på en plåt och ringla över 2 msk olja. Krydda med 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 min.
Skär kålen i grova klyftor och blanda med 1 msk olja. Strö över ½ tsk flingsalt. Lägg klyftorna på plåten runtom rotfrukterna. Tillaga ytterligare i ca 20 min.
Riv osten grovt på rivjärn. Blanda färsen med riven ost, 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Forma färsen till små biffar och lägg på en oljad tallrik. Stek biffarna i 2 msk olja i en medelvarm panna i ca 5 min.
Sås: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Koka upp crème fraiche, vatten, limesaft och skal, buljongtärning, salt och peppar. Småkoka i 3 min. Repa och grovhacka timjan och lägg ner i såsen. Mixa såsen riktigt slät.
Servera rotfrukterna med biffar och sås. Garnera med timjan.
Kökstipset: Mixa såsen med timjan strax innan servering så behåller du den fina gröna färgen.
Läs också: