Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger

Recept på rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger. Späda morötter är fantastiskt gott! Men receptet fungerar förstås också med vintermorötter, då med förlängd tid i ugnen.

Rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger
Rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger
Rostade morötter med örtaioli, pocherat ägg och krutonger
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 knippormorötter- späda, gärna i olika färger
  • 2 mskolivolja
  • 2 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Örtaioli

  • 1äggula
  • 0,5 tskvitvinsvinäger
  • 1,5 dlrapsolja
  • 0,5 dlbasilika
  • 0,5 dlpersilja
  • 0,5vitlöksklyfta
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Pocherat ägg

  • 4ägg
  • 1 lvatten
  • 1 tsksalt

Rostade brödsmulor

  • 2 skivorbröd- grovt
  • 1 msksmör

Citrusdressing

  • 3 mskolivolja
  • 2 mskcitron- pressad
  • 0,5 tskhonung
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 1 krukavattenkrasse- eller 1 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba morötterna. Halvera dem på längden och lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med olja, salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills morötterna fått färg.

  2. Majonnäs: Lägg äggulan i en bunke och tillsätt vinägern. Mixa oljan med basilika och persilja med mixerstav. Häll oljan droppvis i äggulan under kraftig vispning, gärna med elvisp. Skala och pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar.

  3. Ägg: Koka upp vatten med lite salt i en rymlig gryta. Sänk till medelvärme och se till att vattnet precis sjuder.

  4. Knäck äggen i en kopp, ett och ett, och rör runt i vattnet så att det bildas en virvel. Stjälp i äggen, ett i taget, och sjud ca 3 min. Ta upp dem med hålslev.

  5. Smulor: Smula brödet och stek det gyllene i smör 2–3 min.

  6. Dressing: Blanda samman ingredienserna. Krydda med salt och peppar.

  7. Lägg morötterna på ett stort eller fyra mindre fat. Spritsa eller klicka över aiolin och strö över brödsmulorna. Toppa med pocherat ägg och ringla till sist över dressingen. Garnera med krasse.

Vad tyckte du om receptet?