Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostad vitlökshummus med cruditéer

Rostad vitlökshummus med cruditéer  är en lättfixad dipp som smakar bra med krispiga grönsaker.

Liselotte Forslin
Rostad vitlökshummus med cruditéer
Rostad vitlökshummus med cruditéer
Rostad vitlökshummus med cruditéer
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 2 burkarkikärter- (à 400 g)
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 0,5 dlolivolja- + 0,5 dl
  • 1 dlvatten
  • 3vitlöksklyftor- stora
  • 2 tskhonung- flytande
  • 2 tskspiskummin- mald
  • 1 tskpaprikapulver- rökt
  • 1 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 1 knippamorötter- små, späda
  • 0,5stjälkselleristånd
  • 2gulbetor
  • 2polkabetor

Garnering

  • olivolja
  • 2 mskpinjenötter- rostade
  • koriander
  • krasseblad och -blommor- ev
  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Mixa dem med citronsaft, 1/2 dl olja samt vattnet i en matberedare till en puré.

  2. Skala och skiva vitlöken. Stek vitlöksskivorna på medelvärme i 1/2 dl olja tills de fått en gyllene färg, 4–5 min.

  3. Häll vitlöken med oljan i matberedaren och tillsätt honung, kryddor, salt och peppar. Mixa tills allt är finfördelat. Förvara hummusen i kylen fram till servering.

  4. Skrubba morötterna. Skär sellerin i mindre bitar. Skala och hyvla betorna tunt, gärna på mandolin.

  5. Lägg upp hummusen på ett fat, ringla över olja. Strö på pinjenötter, koriander, ev krasseblad och blommor samt flingsalt och peppar. Servera med grönsakerna.

Vad tyckte du om receptet?