Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostad tomatsoppa med färskost

Ett enkelt recept på en god och härlig tomatsoppa som görs på färska tomater som ugnsbakas med timjan

Rostad tomatsoppa med färskost
Rostad tomatsoppa med färskost
Rostad tomatsoppa med färskost
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • tomater- färska, ca 5-10 st (beroende på storlek plommontomater går också bra)
  • 0,5lök- gul eller röd
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskolivolja
  • 3 kvistartimjan- färsk, (går också bra med basilika eller oregano)
  • 1 lgrönsaksbuljong- (testa dig fram till lagom konsistens)
  • 34 mskfärskost
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg ner dem i en ugnssäker form. Dela lök och vitlök och låt dem gå med tomaterna i ugnen.

  2. Ringla över olivolja och lägg ner några kvistar färsk timjan, rosta detta i ugnen cIrka 20 minuter eller tills tomaterna blir lite skrynkliga. Under tiden kokar du upp grönsaksbuljong.

  3. När tomaterna är klara i ugnen, ta bort timjankvistarna och mixa tomaterna i en mixer, tillsätt lite buljong i taget (tills du fått den konsistens du vill ha på soppan) och sedan färskost.

  4. Mixa ihop allt och häll soppan i en kastrull. Nu kan du justera konsistensen genom att tillsätta mer buljong om du vill ha en tunnare soppa. Värm soppan och smaka av med salt och peppar.

  5. Servera med bröd och njut av världens godaste tomatsoppa.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök