Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostad rotselleri med linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett

En genomarbetad vegetarisk festrätt med rostad rotselleri, linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett. Det brynta smöret ger både god smak och gott crunch åt den milda sellerin.

Rostad rotselleri med linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett
Rostad rotselleri med linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett
Rostad rotselleri med linser, citronkräm och valnötssmörvinägrett
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kgrotselleri
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 2 dlbelugalinser
  • 5 dlvatten
  • 1grönsaksbuljongstärning

Citronkräm

  • 0,5citron
  • 100 gfärskost- naturell
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Vinägrett

  • 50 gvalnötter
  • 100 gsmör
  • 2 mskbalsamvinäger
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala rotsellerin och skär den i bitar, ca 4 x 4 cm. Blanda bitarna med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta sellerin mitt i ugnen tills den är genommjuk, ca 40 min.

  2. Skölj linserna i ljummet vatten. Koka dem i vattnet med buljongtärningen i en kastrull under lock ca 30 min.

  3. Citronkräm: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda färskosten med citronskal och -saft. Krydda med salt och peppar.

  4. Valnötssmörvinägrett: Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Grovhacka nötterna. Bryn smöret i en kastrull tills det fått fin färg och doftar nötigt. Ta kastrullen åt sidan och blanda i nötter och vinäger. Krydda med salt och peppar.

  5. Fördela linserna på tallrikar. Lägg på rotselleribitarna. Spritsa eller klicka på citronkrämen och skeda över vinägretten. Garnera med smörgåskrasse och servera.

Vad tyckte du om receptet?