Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostad röding med marinerade grönsaker

Recept på rostad röding med marinerade grönsaker. Citronvinägrett, grönsaker och sallad ger rödingen gott sällskap.

Rostad röding med marinerade grönsakerRostad röding med marinerade grönsakerRostad röding med marinerade grönsaker
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 grödingfilé- med skinn
  • 1 tskkryddpeppar- krossad
  • 0,75 tsksalt

Lag

  • 2 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)
  • 0,5 mskdillfrön
  • 0,5 tskfänkålsfrön
  • 5vitpepparkorn
  • 5dillstjälkar

Vinägrett

  • 0,5citron
  • 1 mskäppelcidervinäger
  • 0,5 dlrapsolja- kallpressad
  • 1 krmsalt
  • 0,25 krmsvartpeppar- nymald

Grönsaker

  • 0,5fänkålsstånd
  • 0,5gulbeta
  • 1minimorot
  • 6rädisor
  • 1salladslök
  • 25 gmâchesallad

Krutonger

  • 1 skivakavring
  • 1 mskrapsolja

Garnering

  • 2 krmdillfrön
  • 2 krmfänkålsfrön
  • dillkvistar

Tillbehör

  • 1 dlgräddfil

Gör så här

  1. Lag: Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor. Låt lagen kallna. Sila bort kryddorna.

  2. Sätt ugnen på 250°. Krydda fisken på köttsidan med kryddpeppar och salt. Lägg den med skinnsidan upp på en oljad plåt. Tillaga i övre delen av ugnen ca 8 min.

  3. Lägg rödingen i lagen och låt stå i kylen ca 5 timmar.

  4. Vinägrett: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda citronskal, vinäger och olja. Krydda med salt och peppar.

  5. Grönsaker: Ansa och hyvla fänkålen på mandolin. Skala och tunnhyvla gulbetan. Skala och skär moroten i tunna skivor. Ansa rädisorna och skär dem i klyftor. Ansa och finstrimla salladslöken.

  6. Krutonger: Skär kavringen i små tärningar. Rosta dem i olja i en stekpanna tills de fått fin färg och är knapriga. Låt kallna.

  7. Blanda grönsakerna med det mesta av vinägretten. Vänd i salladen.

  8. Ta upp fisken ur lagen och rippla över resterande vinägrett. Strö över grovkrossade dill- och fänkålsfrön.

  9. Lägg upp fisken på tallrikar. Lägg grönsakerna runt om och garnera med dillkvistar, kavringskrutonger och gräddfil i små klickar.

Vad tyckte du om receptet?