Recept och styling Lena Söderström Foto Eva Hildén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rostad lax kryddad med hemgjord salsa. Låt påskmiddagens huvudrätt bli en härlig rostad lax med sparris.
Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva löken. Finhacka persiljan. Kärna ur och finhacka chilin. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort det gula skalet, utan att det vita följer med, och finstrimla det. Halvera och pressa saften ur citronen. Skala och finhacka vitlöken. Blanda lök, persilja, chili, citronskal, citronsaft, vitlök och olja i en skål.
Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt. Fördela hälften av salsan på laxen och gnid in den i laxköttet. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills laxen är precis klar. Ta ut laxen och låt den vila övertäckt ca 20 min.
Höj ugnstemperaturen till 200°. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Lägg sparrisen i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Rosta sparrisen mitt i ugnen ca 15 min.
Lägg lax och sparris på ett fat. Krydda sparrisen med flingsalt och toppa med pinjenötter. Servera laxen med resten av salsan vid sidan om.
Recept och styling Lena Söderström Foto Eva Hildén
Recept från Mitt kök