Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto

Rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto har en en fyllig och god smak tack vare att potatisen rostas. 

Rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto
Rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto
Rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 kgpotatisar- små, gärna färskpotatisar
  • 2 mskolivolja- + 1 tsk + 1 tsk
  • 1 mskflingsalt

Pesto

  • 5vitlöksklyftor
  • 1 pktärtor- frysta, små gröna (250 g)
  • 1,5 dlsolrosfrön
  • 150 gfetaost
  • 2 dlyoghurt- grekisk eller turkisk
  • 100 gbabyspenat
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 1 krukadill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen väl. Torka och lägg dem på en plåt. Blanda med 2 msk olja och strö över flingsalt.

  2. Lägg vitlöksklyftorna, med skal på en bit ugnsfolie och ringla över 1 tsk olja.  Vik ihop till ett paket och lägg bredvid potatisen. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

  3. Pesto: Tina ärterna enligt anvisning på förpackningen och kyl ner dem. Ta undan 1 dl till garnering.

  4. Rosta solrosfröna tills de fått fin färg i 1 tsk olja i en het stekpanna. Låt svalna. Ta undan 1/2 dl till garnering.

  5. Skala den rostade vitlöken och lägg innanmätet i en mixerkanna tillsammans med ärter, solrosfrön, fetaost, yoghurt, 70 g spenat, salt och peppar. Mixa ihop till en pesto.

  6. Vänd ihop peston med potatisen och lägg upp på ett stort fat. Repa dillen.

  7. Garnera salladen med dill och resterande spenat, ärter och solrosfrön.

Vad tyckte du om receptet?