Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på färsk pesto med rostade tomater. När du rostar tomaterna på svag värme i ugnen torkar saften ut och sötman intensifieras. Peston passar till pasta med mozzarella, en grillad köttbit eller till fisk.
Sätt ugnen på 125° varmluft eller 150° vanlig ugn. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1/2 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen i 2–4 tim tills de krympt ihop. Låt svalna.
Rosta mandel och pinjenötter i en torr, het stekpanna. Låt kallna.
Repa basilikan. Skala och finskiva vitlöksklyftorna. Riv parmesanen grovt på rivjärn.
Lägg tomaterna i en matberedare med mandel, pinjenötter, basilika, vitlök, parmesan, vinäger, chiliflakes och 1 dl olja. Mixa till en pesto. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.