Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostad färsk tomatpesto med chili

Recept på färsk pesto med rostade tomater. När du rostar tomaterna på svag värme i ugnen torkar saften ut och sötman intensifieras. Peston passar till pasta med mozzarella, en grillad köttbit eller till fisk.

Rostad färsk tomatpesto med chiliRostad färsk tomatpesto med chiliRostad färsk tomatpesto med chili
Tomatpesto med mandel och chiliflakes Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kgtomater- mogna
  • 2 mskolivolja- + 1 dl
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 100 gsötmandel- skållad och skalad
  • 40 gpinjenötter
  • 1 krukabasilika
  • 2vitlöksklyftor
  • 100 gparmesanost
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 1 tskchiliflakes
  • 2 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125° varmluft eller 150° vanlig ugn. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1/2 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen i 2–4 tim tills de krympt ihop. Låt svalna.

  2. Rosta mandel och pinjenötter i en torr, het stekpanna. Låt kallna.

  3. Repa basilikan. Skala och finskiva vitlöksklyftorna. Riv parmesanen grovt på rivjärn.

  4. Lägg tomaterna i en matberedare med mandel, pinjenötter, basilika, vitlök, parmesan, vinäger, chiliflakes och 1 dl olja. Mixa till en pesto. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

Vad tyckte du om receptet?