Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rostad blomkål med tomatpesto

Härlig blomkålsgratäng som passar lika bra som vegorätt som tillbehör till kyckling, lax, kött och lammfärsbiffar.

Rostad blomkål med tomatpestoRostad blomkål med tomatpestoRostad blomkål med tomatpesto
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 stortblomkålshuvud- 1–1, 2 kg
  • 250 gcocktailtomater- gärna med kvist
  • flingsalt
  • 1,5 dlparmesan- riven
  • 1 krukabasilika
  • 4 mskpinjenötter- rostade

Tomatpesto

  • 1 dlsoltorkade marinerade tomater
  • 0,5röd chili
  • 1 krukabasilika- färsk
  • 2vitlöksklyftor- hackade
  • 1 dlparmesan- riven
  • 1 dlolivolja
  • salt
  • peppar- nymald

Gör så här

  1. Pesto: Skär tomaterna i mindre bitar. Kärna eventuellt ur chilifrukten om du inte vill ha sting i smaken. Finhacka chilin.

  2. Mixa tomater, basilika, vitlök, ost och olivolja. Vänd ner chilin. Smaka av med salt och peppar.

  3. Dela blomkålen i stora buketter. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner blomkålen och förväll under lock 4–5 minuter. Ta upp och låt rinna av.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Lägg i blomkålen och krydda med flingsalt. Klicka på peston och strö på parmesanost.

  5. Baka i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  6. Ta ut och lägg tomaterna runtomkring. Fortsätt baka tills blomkålen är mjuk, cirka 15 minuter. Ta ut och strö över rostade pinjenötter och basilikablad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg (carolineikoket.com) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök