Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli är festlig fredagsmat. Black garlic är vitlök som genom fermentering får svart färg och koncentrerad umamismak. Den är mycket användbar och förhöjer smaken i såser och grytor. Extra god till ljust kött som fläsk och kyckling.
Black garlic-aioli:. Lägg black garlic, skalad vitlök, vinäger, ägg, senap och salt i en mixerbägare. Häll ner oljan. Sätt ner mixerstaven i botten och mixa. Dra försiktigt upp staven när aiolin tjocknar i botten. Obs! Mixa inte för länge, ca 10 sekunder.
Putsa köttet från fett och eventuella tjockare -senor. Ofta är de svenska filéerna fint putsade. Gör en blandning av 1 tsk salt, 2 krm peppar, rosmarin och citronskal. Gnid in köttet med blandningen. Häll på 2 msk olivolja och låt ligga ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.
Skrubba potatis och morötter rena. Dela stora potatisar på hälften. Blanda potatisen med 2 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
Bryn köttet runt om 10 min. Sätt i en termometer och stek köttet klart i ugnen bredvid potatisen. Köttet ska ha en innertemperatur på 68°. Skär köttet i skivor. Servera med aioli, potatis och morötter. Strö över mangold- eller rucolablad.