Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli

Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli är festlig fredagsmat. Black garlic är vitlök som genom fermentering får svart färg och koncentrerad umamismak. Den är mycket användbar och förhöjer smaken i såser och grytor. Extra god till ljust kött som fläsk och kyckling.

Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli
Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli
Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gfläskfilé
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 krmsvartpeppar- nymald + 2 krm
  • 2 mskrosmarin- citronskal
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 800 gpotatis
  • 200 gminimorötter
  • 50 gmangoldskott- eller rucola

Black garlic-aioli

  • 4 klyftorblack garlic
  • 0,5vitlöksklyfta
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 1ägg
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 krmsalt
  • 2 dlsolrosolja

Gör så här

  1. Black garlic-aioli:. Lägg black garlic, skalad vitlök, vinäger, ägg, senap och salt i en mixerbägare. Häll ner oljan. Sätt ner mixerstaven i botten och mixa. Dra försiktigt upp staven när aiolin tjocknar i botten. Obs! Mixa inte för länge, ca 10 sekunder.

  2. Putsa köttet från fett och eventuella tjockare -senor. Ofta är de svenska filéerna fint putsade. Gör en blandning av 1 tsk salt, 2 krm peppar, rosmarin och citronskal. Gnid in köttet med blandningen. Häll på 2 msk olivolja och låt  ligga ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Skrubba potatis och morötter rena. Dela stora potatisar på hälften. Blanda potatisen med 2 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.

  4. Bryn köttet runt om 10 min. Sätt i en termometer och stek köttet klart i ugnen bredvid potatisen. Köttet ska ha en innertemperatur på 68°. Skär köttet i skivor. Servera med aioli, potatis och morötter. Strö över mangold- eller rucolablad.

Vad tyckte du om receptet?