Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rosépeppargravad lax på vörtbröd med senapssås och forellrom

Rosépeppargravad lax på vörtbröd med senapssås och forellrom är gott att servera till glöggen. Använd lax som blir över i lax­pudding eller i en pastasås. Såsen håller ca 2 veckor i kylen.

Rosépeppargravad lax på vörtbröd med senapssås och forellrom
Rosépeppargravad lax på vörtbröd med senapssås och forellrom
Rosépeppargravad lax på vörtbröd med senapssås och forellrom
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- som varit fryst 3 dygn
  • 4 mskströsocker
  • 2 msksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 1 tskrosépeppar
  • 2 mskdill- grovt hackad
  • 150 gfärskost- naturell
  • 6 skivorvörtbröd- tunt skivat

Senapssås

  • 2 msksenap
  • 1 mskdijonsenap
  • 1 mskströsocker
  • 1,5 mskrödvinsvinäger
  • 2 dlrapsolja
  • 2 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Garnering

  • 40 gforellrom
  • shiso- och daikonkrasse- eller smörgåskrasse

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, peppar och stött rosépeppar. Gnid in blandningen i laxen och strö över dillen. Lägg laxen i en plastpåse eller i en form med kant och täck med plast. Låt laxen stå framme i rumstemperatur ca 2 timmar, tills sockret börjar smälta. Sätt laxen i kylen och låt stå ca 2 dygn, vänd den ­efter halva tiden.

  2. Sås: Vispa ihop senapssorterna, socker och vinäger. Droppa i lite i taget av oljan under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.

  3. Skär 20 tunna skivor av laxen.Bred färskosten på bröden och tryck ut rundlar med ett mått eller ett glas. Lägg på laxrosor, garnera med rom och krasse. Droppa på senapssås vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.