Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rosa sushi norimaki med rosa gari

Rosa vackra sushirullar, fyllda med avokado, lax, sparris och picklad rödlök.

Rosa sushi norimaki med rosa gari
Rosa sushi norimaki med rosa gari
Rosa sushi norimaki med rosa gari
Rosa sushirullar med lax och avokado Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 5 dlrundkornigt ris- japanskt (450 g)
  • 12 mskPink pithayapulver
  • 200 gsalmalax
  • 2avokador
  • 8gröna sparrisar
  • 0,5gurka
  • 1 dlpicklad rödlök- (finns att köpa färdig)
  • 8noriark

Sushi-su

  • 1 dlrisvinäger
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tsksalt

Rosa gari

  • 1vattenmelonrättika
  • 1 bitingefära- (ca 5 cm)
  • 3 dlvatten
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlättiksprit (12 %)

Topping

  • fingerlime- eller tångkaviar
  • röd scarlettkrasse- eller smörgåskrasse

Tillbehör

  • japansk soja- eller tamarisoja
  • sjögrässallad- (finns att köpa färdig i fiskdisken i välsorterade matbutiker)

Gör så här

  1. Skölj och tvätta riset noga i kallt vatten i ca 20 min. Låt det sedan stå och svälla i kylen i ca 2 tim i rikligt med nytt vatten.

  2. Sushi su: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning tills sockret har lösts upp. Låt kallna.

  3. Rosa gari: Skala och skär vatten-melonrättika och ingefära så tunt som möjligt på mandolin. Koka upp vatten, socker och ättika. Ta kastrullen från värmen och lägg i rättika och ingefära. Låt dra i ca 20 min.

  4. Låt riset rinna av. Lägg det i en kastrull eller i en riskokare och tillsätt 6 dl vatten och pithayapulver. Koka upp och sänk till låg värme. Låt stå i ca 20 min. Ta kastrullen åt sidan och låt riset vila i ca 20 min utan att lyfta på kastrullocket.

  5. Häll riset i en skål, gärna av trä, och häll över sushi-su. Blanda försiktigt med en slickepott. Låt stå i ca 20 min och vänd runt några gånger under tiden.

  6. Skär laxen på längden ca 1 cm tjocka strimlor. Skala, kärna ur och skär avokadon på längden i lika tjocka bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten. Lägg sparrisen i iskallt vatten och halvera dem på längden. Skala gurkan, kärna ur och skär den i strimlor på längden.

  7. Lägg ett noriark åt gången på en sushi-bambumatta. Bred ut ett lager med ris, spar ca 1 cm på kanten. Lägg på lax, avokado, sparris, gurka och lök. Blöt kanten som är fri från ris med lite vatten och rulla ihop noriarket till en fast rulle. Upprepa med resten av noriarken. Låt rullarna ligga i ca 10 min innan de skärs i skivor med en vass kniv.

  8. Lägg upp bitarna på ett fat och toppa med fingerlime eller tångkaviar och krasse. Servera med gari, soja och sjögrässallad.

Vad tyckte du om receptet?