Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rönnbärssaft

Lämna inte rönnbären åt räven! Här är ett recept som tar till vara höstens röda guld och förvandlar det till härlig måltidsdryck. Rönnbärssaften håller ca en månad i kylen.

Rönnbärssaft
Rönnbärssaft
Rönnbärssaft
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 lrönnbär- rensade frysta ( ca 1 kg)
  • 1 lvatten
  • 5 dlströsocker- per liter avrunnen saft

Gör så här

  1. Lägg rönnbären i en vid kastrull. Häll på vattnet.

  2. Koka 20-25 min eller tills bären mjuknat. Krossa gärna bären mot grytans kant under kokning. Ställ kastrullen åt sidan, med lock, 2-3 timmar.

  3. Låt saften självrinna, 30-40 min, i silduk eller genom ren handduk i durkslag.

  4. Mät saften och tillsätt sockret. Låt den koka ca 1o min. Skumma väl.

  5. Häll upp saften på rena flaskor.

  6. Rönnbär är inget man mumsar på direkt från trädet, men ack vilken gelé dessa bär kan förvandlas till! Eller rönnbärsdricka, som blir en perfekt måltidsdryck.

  7. Vildväxande rönnbär ska ligga i frysen ett par timmar före tillagning, så blir de mindre kärva i smaken. Om du vill vara helt säker på att slippa beskan så blanda ner ett par finhackade äpplen i gelékoket. Bär från sötrönn är större, ljusare och sötare och behöver inte frysas.

Vad tyckte du om receptet?