Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Romtopf på plommon

Ett enkelt sätt att ta tillvara ­frukten vartefter den mognar är att göra en romtopf. Njut plommonen med vaniljglass eller lättvispad grädde. Den klara fruktlagen kan drickas som likör till kaffet eller ringlas över glass.

Romtopf på plommon
Romtopf på plommon
Romtopf på plommon
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 7 dlplommon- finskurna, ca
  • 2 dlråsocker- eller strösocker
  • 3 dlrom- mörk, ca

Gör så här

  1. Varva frukt och socker i en väl ­rengjord ­glasburk. Häll på så mycket rom att det täcker. Lägg gärna på ett fat med tyngd så att frukten hålls nere i rommen. Förvara burken mörkt och svalt.

  2. Skaka om då och då så att sockret löser sig. Plommonen är färdiga att äta efter cirka fyra veckor, men blir bara bättre med tiden.

  3. Allt eftersom frukten mognar eller äts kan ett nytt lager frukt, socker och rom läggas i.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök