Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Romflamberad ananas med kokos och sabayonnesås

Ananas får en rikare smak när den flamberas. Här serveras den med len sabayonne och kokos.

Romflamberad ananas med kokos och sabayonnesås
Romflamberad ananas med kokos och sabayonnesås
Romflamberad ananas med kokos och sabayonnesås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 12ananas- centimetertjocka skivor
  • 0,5 dlråsocker
  • 2 msksmör
  • 2 mskrom- mörk
  • kokosflagor- rostade,eller flingor
  • limeskal- zestat

Sabayonnesås

  • 3 stäggulor
  • 3 mskströsocker
  • 1 dlsött vitt vin- till exempel sauternes

Gör så här

  1. Blanda äggulor, strösocker, vin i en rostfri bunke. Koka upp vatten i en gryta och ställ bunken i vattenbadet. Vispa oavbrutet tills termometern visar 65 grader och det bildats ett fluffigt äggskum. Ta upp bunken och fortsätt att vispa tills äggskummet svalnat, cirka 5 minuter.

  2. Smält råströsockret i en stekpanna på medelvärme. Rör inte om. Tillsätt smöret när sockret smält och lägg ner ananasskivorna. Stek dem varma på båda sidor.

  3. Stäng av köksfläkten och ha ett passande lock till stekpannan i närheten – för att kväva eventuellt uppflammande höga lågor.

  4. Slå på rom och låt den bli varm. Tänd på och flambera ananasen. Lägg upp på desserttallrikar och skeda över sabayonnesås och dekorera med kokosflagor och zestat limeskal.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök