Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Romdränkt sockerkaka med ananas

Sockerkakan har fått svarta prickar av vanilj från citrus- och romlagen. Jag har köpt färdig sockerkaka i butiken för att spara tid.

Minianansen har ingen hård rotstock i mitten, bara att skala och skiva.

Romdränkt sockerkaka med ananas
Romdränkt sockerkaka med ananas
Romdränkt sockerkaka med ananas
Romdränkt sockerkaka med ananas Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 0,5vaniljstång
  • 1apelsin
  • 0,5citron
  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 2,5 mskrom- mörk
  • 230 gsockerkaka

Till servering

  • miniananas- skivad
  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Borsta apelsin och citron rena under varmt vatten och skär dem i skivor.

  2. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med vatten, socker, apelsin och citron. Låt lagen koka ihop ca 5 min. Sila bort vaniljstång, apelsin- och citronskivor. Låt lagen svalna och blanda med rom.

  3. Häll hälften av lagen i en trång form med kant. Stick försiktigt med en gaffel i kakan för att den lättare ska kunna dra åt sig lagen. Lägg i sockerkakan i formen och skeda över resterande lag. Låt kakan ligga och dra åt sig lagen i kylen minst 1 tim.

  4. Servera med färsk skivad miniananas och lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?