Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Romanescopuré med anjovistopping

En elegant rätt som även passar som förrätt.

Romanescopuré med anjovistopping
Romanescopuré med anjovistopping
Romanescopuré med anjovistopping
Romanescopuré med anjovistopping Foto: Ulrika Pousette

Romanescopuré med anjovistopping

  • 1 storromanesco- eller 2 små (ca 900 g)
  • 5potatisar- fast sort
  • 0,75 dlolivolja
  • 2 tskhavssalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 burkanjovis- (125 g)
  • 1rödlök
  • 2 mskrödvinsvinäger

Gör så här

  1. Bryt loss 20 små buketter från romanescon. Skär resten i grova bitar. Skala potatisen. Ångkoka potatis och romanescobitar i en gryta med ånginsats ca 20 min. Spara vattnet under ångkoksin-satsen.

  2. Mixa romanesco och potatis med mixerstav till slät tjock puré. Rör i 1/2 dl olja och späd med ca 1/2 dl av kokvattnet. Krydda med 1 1/2 tsk salt och peppar.

  3. Låt ansjovisen rinna av och torka den med lite hushållspapper.

  4. Fräs romanescobuketterna hastigt i 1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 2 krm salt. Skala rödlöken och skär i tunna klyftor. Blanda löken med romanescon och fräs ytterligare ca 1 minut. Tillsätt rödvinsvinäger och koka upp. Lägg upp purén på ett fat och fördela romanescofräset över. Lägg ansjovisen ovanpå. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?