Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rökt lax

Frys in laxen i minst 2 dygn före rökning. Laxen får en svag röksmak då den röks med alspån i stekpannan. Alspån finns att köpa i sportfiskebutiker. Självklart går det också bra att röka i röklåda.

Rökt lax
Rökt lax
Rökt lax

Ingredienser

  • 650 glaxfilé
  • 1,5 mskalspån
  • 2 tskflingsalt
  • 1,5 mskolivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Skär bort skinnet från laxen och putsa den. Skär laxen i två bitar på längden. Vik ett dubbelt aluminiumfolieark till en liten låda. Lägg i laxbitarna.

  2. Hetta upp en gjutjärnspanna tills den ryker. Strö i alspån och lägg i laxlådan. Täck hastigt hela pannan med aluminiumfolie och rök laxen ca 1 minut.

  3. Ta upp och skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt. Tillaga mitt i ugnen till 40° innertemperatur, ca 15 min.

  4. Lägg över laxen på ett serveringsfat och strö över salt. Ringla över olja och låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?