Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rökt lax med getostkräm

Bläcksåsen liknar en gravlaxsås. Bläcket ger ingen smak, bara färg.

Rökt lax med getostkrämRökt lax med getostkrämRökt lax med getostkräm

Ingredienser

  • 400 glaxfilé- med skinn
  • 4,5 dlvatten
  • 0,5 dlsalt
  • 1 msktandoorikrydda
  • 2 mskalspån- (finns i sportfiskebutiker)
  • 1folieform- (ca 8 dl, med lock)

Getostkräm

  • 25 gchèvreost
  • 1 dlcrème fraiche- lätt
  • 0,5 krmsalt

Bläcksås

  • 1 msksötstark senap
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 1 tskströsocker
  • 3 mskrapsolja
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmbläckfiskbläck

Garnering

  • 100 gpotatischips- små
  • 50 gavrugakaviar- (eller annan svart kaviar)
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Skär bort skinnet från laxen. Skär den i två bitar. Blanda vatten och salt och rör tills saltet löst sig. Lägg i laxen och låt stå ca 1 timme i kylen.

  2. Ta upp laxen och skölj av den med kallt vatten. Torka torr med hushållspapper. Krydda runt om med tandoorikrydda.

  3. Strö ett tunt jämt lager alspån i botten på folieformen. Lägg ett ark folie ovanpå spånen. Lägg i laxen och sätt på locket.

  4. Hetta upp en tom kastrull eller gjutjärnspanna. Sätt ner formen och rök laxen 2 min. Ta upp laxen och låt den kallna.

  5. Mixa ost, creme fraiche och salt med mixerstav till en slät kräm.

  6. Sås: Blanda senap, vinäger och socker. Vispa i oljan. Smaka av med salt och ev bläckfiskbläck.

  7. Skär laxen i 16 tunna skivor. Lägg upp på tallrikar och klicka ostkrämen vid sidan om. Garnera med bläcksås, chips, avrugakaviar och dill.

Vad tyckte du om receptet?