Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rökt dovhjortsrostbiff med selleripuré och picklat äpple

Recept på rökt dovhjortsrostbiff med selleripuré och calvadospicklat äpple. Rostbiffen röks med alspån i abu-rök.

Rökt dovhjortsrostbiff med selleripuré och picklat äpple
Rökt dovhjortsrostbiff med selleripuré och picklat äpple
Rökt dovhjortsrostbiff med selleripuré och picklat äpple
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1dovhjortsrostbiff- (600 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Picklade äpplen

  • 2gröna äpplen- av en fast och syrlig sort
  • 1,5 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskcitron- pressad. –3 tsk
  • 1 tskhonung
  • 2 mskcalvados

Selleripuré

  • 600 grotselleri
  • 6 dlmjölk
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Steklök och kantareller

  • 12röda steklökar
  • 300 gkantareller och tratt­kantareller
  • 150 grökt fläsk
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 0,5 tsksalt- + 1/2 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald, + 1 krm
  • 1 msktimjan- timjan

Löksky

  • 2gula lökar
  • 2 msksmör
  • 4 dlvatten
  • 2 mskviltfond- konc
  • 1 tskströsocker
  • 1 tskbalsamvinäger
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Krydda rostbiffen med salt och peppar och bryn den runt om i smör.

  2. Lägg rostbiffen i en abu-rök med alspån i bottnen. Rök ca 20 min, till 54° innertemperatur.

  3. Låt steken vila inlindad i aluminiumfolie ca 20 min innan den skärs i skivor.

  4. Picklat äpple: Koka vatten, socker, citronsaft och honung 2–3 min. Tillsätt calvadosen och koka upp. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg tärningarna i lagen och ta kastrullen från värmen. Låt dem kallna i lagen.

  5. Selleripuré: Skala och skär ­sellerin i små bitar. Koka bitarna i mjölken tills de är mjuka. Låt sellerin rinna av. Mixa med mixerstav och häll i grädden under tiden. Krydda med salt och peppar.

  6. Steklök och kantareller: Skala och halvera löken. Ansa kantarellerna och dela eventuellt större svampar. Tärna fläsket. Stek fläsk och lök i 1 msk smör i en stekpanna med snittytan nedåt. Vänd på löken och stek på medelvärme tills den mjuknat. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  7. Stek kantarellerna  i 1 msk smör med timjan tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  8. Löksky: Skala och skiva löken. Stek den i smör 2–3 min. Tillsätt vatten, fond, socker och vinäger. Koka ca 5 min. Mixa slätt med ­mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  9. Lägg upp kött och selleripuré på tallrikarna. Fördela kantareller, lök, fläsk och picklat äpple vid sidan om. Servera med löksky.

Vad tyckte du om receptet?