Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rökrimmad lax

Salt med röksmak finns av olika märken. De är ganska lika varandra och ger laxen en rökt ton om det används i den första saltningen. Till saltlagen används däremot neutralt havssalt.

Rökrimmad laxRökrimmad laxRökrimmad lax
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn (som varit fryst 3 dygn)
  • 75 gröksalt
  • 0,5 dlrårössocker

Saltlag

  • 100 ghavssalt
  • 1 lvatten

Tillbehör

  • pepparrot- riven färsk
  • crème fraiche

Gör så här

  1. Dra bort bort eventuella ben och lägg laxsidan på ett fat eller i en plastpåse.

  2. Gnid in köttsidan med röksalt och socker och vänd laxen med skinnsidan ner. Låt ligga i kylen 1 dygn.

  3. Blanda samman saltlagen i en form med höga kanter som rymmer laxen. Ta upp laxen och skrapa bort överblivet salt. Lägg laxen i saltlagen och ställ den kallt 8 timmar.

  4. Ta upp laxen och skiva den tunt. Servera den med t ex riven pepparrot och crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?