Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rökgrillad laxsida med grillad fänkåls- och sparrissallad. Rökspån finns med olika smak-styrkor, allt från milt äppelträ till rökig hickory.
Fyll halva delen av grillen med briketter och tänd på. Låt stå tills det blir fin glöd. Blötlägg spånen.
Ansa och skär fänkålen i breda klyftor. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Vänd runt grönsakerna i olja och krydda med salt. Skölj citronerna i ljummet vatten och halvera dem.
Grilla grönsaker och citronhalvor över direkt värme, dvs över briketterna, tills de fått fin färg, ca 10 min. Lägg dem på ett fat.
Pensla laxen med olja och krydda med salt och peppar. Krama ut vattnet ur rökspånen och lägg dem på kolen. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på indirekt värme, dvs den sida där det inte ligger briketter under, och sätt på locket. Grilla ca 30 min, till 55° innertemperatur.
Citronsmör: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret. Blanda i citronskal och salt.
Vänd grönsakerna i det varma citronsmöret. Servera direkt med laxen, grillade citroner och parmesan.