Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rök- och whiskygravad lax

Recept på rök- och whiskygravad lax. Whisky och rökessens ger ny smak åt gravlaxen.

Rök- och whiskygravad lax
Rök- och whiskygravad lax
Rök- och whiskygravad lax

Ingredienser

  • 800 glaxfilé- benfri av mittbit
  • 0,5 dlwhisky
  • 2 tskliquid smoke try me- eller röksalt, s k hickorysalt
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlsalt
  • 1 tskvitpeppar- grovkrossad

Servering

  • 2 dlgräddfil
  • 2 mskpepparrot- riven

Gör så här

  1. Två dygn före: Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén, lättast med en plattång.

  2. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen.

  3. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen och låt grava 1 1/2–2 dygn i kylen. Vänd påsen några gånger under tiden.

  4. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka laxen och lägga den i en ren plastpåse. Skär upp den i tunna skivor och servera den med pepparrotsgräddfil.

  5. 1 1/2 dygn är lagom gravningstid för en mittbit av laxfilé. Vill du ha en kraftigare smak och högre sälta så ökar du tiden till 2 dygn, därefter ska laxen lyftas ur sin gravningslag och torkas innan den skivas.

  6. Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Vad tyckte du om receptet?