Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rök- och whiskygravad lax. Whisky och rökessens ger ny smak åt gravlaxen.
Två dygn före: Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén, lättast med en plattång.
Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen.
Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen och låt grava 1 1/2–2 dygn i kylen. Vänd påsen några gånger under tiden.
Avbryt gravningen genom att ta upp och torka laxen och lägga den i en ren plastpåse. Skär upp den i tunna skivor och servera den med pepparrotsgräddfil.
1 1/2 dygn är lagom gravningstid för en mittbit av laxfilé. Vill du ha en kraftigare smak och högre sälta så ökar du tiden till 2 dygn, därefter ska laxen lyftas ur sin gravningslag och torkas innan den skivas.
Lästips! Så lyckas du med gravad lax