Video: Så gör du rödvinssås
https://www.facebook.com/alltommat/videos/1488901064498583/
Vilket vin passar till rödvinssås?
Välj inte det allra billigaste och tunnaste rödvinet till såsen.Tänk på att använda ett fylligt rött vin så blir såsen mustig och god, ett riktigt mustigt rödvin ger bäst resultat.
De får gärna ha kryddighet men inte vara alltför unga, särskilt om ett något äldre vin sedan serveras till maten. Undvik viner med mycket fatkaraktär i grytor och såser, eftersom vinet reduceras och smaken då kan bli för koncentrerad.
Titta på Systembolagets smakklockor för guidning, och leta efter ett vin som är smakrikt, fylligt eller kryddigt.
Smaksätt rätt - beroende på tillbehör
När man kokar rödvinssås på restaurang används oftast en hemkokt kalvbuljong som bas. Här går genvägen via koncentrerad fond från flaska.
• Till nötkött: Låt 2 skivor bacon koka med i skyn.
• Till viltkött: Till viltkött kan 8 enbär kokas med.
• Till lamm: Rosmarin och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm.
• Till fläskkött: En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften.
Hur länge håller rödvinssås?
Såsen bör förvaras i kylskåp och håller ca 5-6 dagar.