Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödvinsmarinerat ytterlår med gräddig sås

Rödvinsmarinerat ytterlår med gräddig sås är som att laga söndagssteken på grillen. Det tar lite tid att koka, marinera och grilla men köttet sköter sig på själv så själva arbetsinsatsen blir inte så stor och resultatet är värt att vänta på.

Rödvinsmarinerat ytterlår med gräddig sås
Rödvinsmarinerat ytterlår med gräddig sås
Rödvinsmarinerat ytterlår med gräddig sås
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kgnötytterlår
  • 1morot
  • 1 bitpurjolök- ca 10 cm
  • 1 lvatten
  • 2 tsksalt
  • 8svartpepparkorn

Marinad

  • 3 dlrött vin
  • 2 mskolivolja
  • 2vitlöksklyftor
  • 2lagerblad
  • 4 kvistarrosmarin
  • 4 kvistartimjan
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Sås

  • marinaden
  • 2 dlbuljong- från köttkoket
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 mskvinbärsgelé- röd
  • 1 msksoja- kinesisk
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Gör så här

  1. Skala och skär moroten i bitar. Ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg köttet i en gryta och häll på vattnet. Låt koka upp och skumma väl. Lägg morot, purjolök, salt och pepparkorn i grytan och låt sjuda under lock tills köttet känns mört, beräkna ca 2 timmar.

  2. Marinad: Skala och skiva vitlöken. Krossa lagerbladen. Blanda vin, olja, vitlök, lagerblad, örter, salt och peppar.

  3. Ta köttet ur grytan och lagg det i marinaden. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att marinera ca 12 timmar. Sila buljongen och spara den.

  4. Ta upp och torka köttet med hushållspapper. Grilla det indirekt, (vid sidan av glöden) runtom tills det fått fin färg och är genomvarmt, ca 20 min. Skär köttet i skivor.

  5. Sila marinaden och blanda den med buljong och grädde i en kastrull. Koka upp och låt koka ihop ca 10 min. Tillsätt gelé och soja. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  6. Servera köttet med sås och t ex helstekt potatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?