Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödvinsmarinerad oxragu med bönor

Mustig gryta som får koka länge passar bra på hösten. Servera gärna grönsallad som förrätt eller på assiett vid sidan om grytan.

Rödvinsmarinerad oxragu med bönor
Rödvinsmarinerad oxragu med bönor
Rödvinsmarinerad oxragu med bönor
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kghögrev- benfri
  • 150 gpancetta- eller rökt sidfläsk
  • 2peperoncini- eller 2 krm chiliflakes
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2morötter
  • 2selleristjälkar
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 2 dlrött vin
  • 1 förppasserade tomater- (500 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 burkarvita bönor- stora (à 400 g)

Marinad

  • 1morot
  • 1gul lök
  • 2selleristjälkar
  • 2vitlöksklyftor
  • 8svartpepparkorn
  • 1 tskenbär
  • 1 msktimjan
  • 2lagerblad
  • 2 dlrött vin
  • 2 dlvatten

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i kuber, ca 1 1/2 cim stora.

  2. Marinad: Skala morot och lök och skär i grova bitar. Skiva sellerin grovt. Skala och hacka vitlöken. Lägg högrev och grönsaker i en bunke. Stöt peppar och enbär i en mortel. Lägg kryddorna i bunken. Häll på vin och vatten. Blanda om. Låt köttet marinera i kylen 6–8 timmar.

  3. Ta köttet ur marinaden. Sila bort grönsaker och kryddor från marinaden.

  4. Skär pancettan i små tärningar, Finhacka peperoncinon. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och fintärna moroten. Strimla sellerin.

  5. Stek pancetta och chili i 2 msk olja i en gryta tills pancettan har fin färg och är knaprig. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri. Fräs tills grönsakerna är mjuka, ca 10 min.

  6. Höj värmen och lägg köttet i grytan. Koka utan lock tills nästan all köttsky kokat bort. Häll på vinet och koka tills nästan all vätska kokat in.

  7. Häll på tomaterna och marinaden och koka på svag värme under lock tills köttet är riktigt mört, 1 1/2–2 timmar. Krydda med salt. 

  8. Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda ner dem i grytan och sjud ca 5 min.

  9. Servera grytan med bröd.

Vad tyckte du om receptet?