Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödvinsbräserad oxkind med palsternacks- och blomkålspuré

Servera oxkinden med en mustig, reducerad rödvinssås

Rödvinsbräserad oxkind med palsternacks- och blomkålspuré
Rödvinsbräserad oxkind med palsternacks- och blomkålspuré
Rödvinsbräserad oxkind med palsternacks- och blomkålspuré
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 4oxkinder- à cirka 300 g
  • 2 msksmör- +2 msk
  • salt- svartpeppar
  • 2morötter
  • 1 bitrotselleri- cirka 100 g
  • 2schalottenlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 dloxfond
  • 2 msktomatpuré
  • 1 dlvatten
  • 6 dlrött vin- till exempel Côtes du Rhône, cirka
  • 4timjankvistar
  • 4persiljekvistar

Palsternacks- & blomkålspuré

  • 3palsternackor
  • 3potatisar
  • 0,5blomkålshuvud
  • 1 dlkokspad
  • 2 dlvispgrädde
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • morot- i tärningar, kokta
  • romanescobuketter- kokta
  • persilja

Gör så här

  1. Torka av köttet och bryn det runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över köttet i en låg gryta. Skala och tärna morötter och rotselleri. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs grönsakerna i stekpannan med smör och tillsätt oxfond och tomatpuré. Tillsätt vatten och en del av vinet och rör om. Häll över köttet i grytan. Tillsätt resten av vinet, så att det täcker köttet, samt timjan och persilja.

  2. Sätt ugnen på 100 grader. Sätt på lock och bräsera i nedre delen av ugnen, 6-8 timmar. Köttet ska bli riktigt mört.

  3. Palsternacks- och blomkålspuré: Skala och dela palsternacka och potatis i bitar. Ansa blomkålen och dela i buketter. Lägg över allt i en gryta och häll på kokande vatten och salta. Låt koka i 15-20 minuter.

  4. Häll av det mesta av vattnet, men spara cirka 1 deciliter i grytan. Tillsätt grädden och mixa till en puré med mixerstaven. Smaka av med salt och peppar.

  5. Ta försiktigt upp köttet. Sila skyn i en kastrull och koka ihop till cirka 5 deciliter. Smaka av och krydda mer, om det behövs. Vispa ner 2 matskedar smör, klickvis i såsen.

  6. Servera såsen i små såssnipor på tallriken tillsammans med palsternacks- och blomkålspuré. Garnera med persilja och kokta tärningar av morot och små buketter av romanesco.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök