Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödvinsbräserad älgbog

Rödvinsbräserad älgbog blir bara godare om den tillagas en dag före servering.

Rödvinsbräserad älgbogRödvinsbräserad älgbogRödvinsbräserad älgbog
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 800 gälgbog
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör
  • 2 msktomatpuré
  • 5 dlrött vin- gärna kraftigt
  • 2 mskviltfond- konc
  • 1 tsktimjan
  • 5 droppartabasco
  • 1vitlöksklyfta
  • 150 grökt fläsk
  • 5schalottenlökar
  • 200 gchampinjoner
  • 3morötter

Garnering

  • persilja- hackad

Tillbehör

  • mandelpotatispuré

Gör så här

  1. Skär bogen i fyra större bitar och krydda dem runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en gryta tills det fått fin färg. Ta upp köttet på ett fat.

  2. Fräs tomatpurén hastigt i grytan och häll över vinet. Låt koka ca 5 min. Tillsätt vatten, fond, ­timjan, tabasco och skalad vitlök. Lägg köttet i grytan och låt koka upp. Koka under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.

  3. Lyft upp köttet och koka ihop såsen till ca 6 dl.

  4. Tärna fläsket. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och halvera svampen. Skala och skär morötterna i bitar.

  5. Stek fläsk och lök tillsammans tills de fått fin färg. Tillsätt champinjonerna och låt dem steka med 2–3 min. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten.

  6. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka det i grytan. Lägg i svampfräs och morötter och strö över persilja. Servera grytan med mandelpotatispuré.

Vad tyckte du om receptet?