Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs

Recept på rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs. Pepparrotsmajonnäs går snabbt att göra med färdig majonnäs. Men du kan naturligtvis göra egen!

Rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs
Rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs
Rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- färsk, som varit fryst 3 dygn
  • 0,5 tskfänkålsfrön- hela
  • 4 mskströsocker
  • 3 msksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- krossad
  • 100 grödkål

Pepparrotsmajonnäs

  • 1,5 dlmajonnäs
  • 1 mskpepparrot- riven

Fänkålssallad

  • 1fänkålsstånd
  • 1kålrabbi
  • 1äpple
  • 0,5citron
  • 3 mskrapsolja
  • 1 tskhonung
  • 2 krmsalt
  • 4dillkvistar

Tillbehör

  • limeklyftor
  • kålskott
  • pepparrot- riven

Gör så här

  1. Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Blanda fänkål, socker, salt och peppar.

  2. Strö blandningen över laxen och lite under. Finstrimla rödkålen och bred den över laxen. Täck med plastfolie och ställ laxen i kylen ca 2 dygn. Vänd den efter halva tiden.

  3. Majonnäs: Blanda majonnäs och pepparrot.

  4. Fänkål: Hyvla fänkålen tunt. Skala och hyvla kålrabbin. Skala, kärna ur och hyvla äpplet tunt. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda citronskal och -saft, olja, honung och salt. Häll dressingen över grönsaker och äpple. Lägg på dillkvistar.

  5. Ta bort rödkålen från laxen och skär laxen i tunna skivor. Servera med fänkålssallad och pepparrotsmajo. Garnera med limeklyfta, kålskott och riven pepparrot.

Vad tyckte du om receptet?