Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Röding med vit sparris och Sandefjordssås med gräslök är festlig och god fredagsmat. Låt skinnet vara kvar på fisken när den steks. Det ser fint ut, och skinnet är lätt att lyfta bort. Såsen är baserad på en norsk klassiker, så kallat Sandefjordssmör. Den är mycket enkel att laga och får gärna ha ett visst sting i syran, perfekt till både fisk och sparris.
Koka potatisen. Skala sparrisen.
Koka upp vattnet med citronsaft, socker och salt. Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk, 10–15 min. Låt sparrisen ligga kvar i kokvattnet.
Sås: Bryn smöret på medelvärme ca 5 min. Häll upp smöret och låt det svalna. Koka upp grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 5 min. Tillsätt citronsaft och senap. Vispa ner smöret, lite i taget, till en slät sås. Blanda ner salt och gräslök.
Krydda fiskfiléerna med salt och peppar. Stek dem i smör, först på skinnsidan, ca 3 min på varje sida.
Servera fisken med sparris, sås och potatis. Garnera med forellrom och gräslöksblommor.