Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödbetstarte Tatin

Rödbetstarte Tatin är en perfekt lunchrätt som ska ätas nygräddad och frasig.

Rödbetstarte Tatin
Rödbetstarte Tatin
Rödbetstarte Tatin
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 8rödbetor- små, gärna blandade med polkabetor
  • 2 msksmör
  • 2 mskhonung
  • 2 mskbalsamvinäger
  • 5 kvistartimjan
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 100 ggetost- utan skal
  • 1 rullesmördeg- färsk (250 g)

Pensling

  • 1ägg

Topping

  • 5myntakvistar
  • 50 ggetost
  • 0,5 dlvalnötter
  • 1 mskhonung

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala rödbetorna och skär dem i 8 klyftor vardera. Fräs rödbetorna i smör i en stekpanna 2–3 min på medelvärme, rör då och då. Häll på honung och vinäger och tillsätt timjankvistar. Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare ca 1 minut. Ta pannan från värmen och låt svalna. Smula över getosten.

  2. Lägg smördegsarket ovanpå rödbetsfräset och skär till det så att det passar som ett lock i pannan. Nyp fast i kanterna och pensla locket med uppvispat ägg.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills degen har fått färg och puffat upp.

  4. Låt vila ca 5 min och stjälp sedan upp den uppochned på ett fat. Ta bort pannan, och garnera med mynta, smulad getost och krossade valnötter. Ringla över honung och servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?